Docent

Mijn eerste kennismaking met yoga

Begin jaren negentig (1993) kwam ik voor de allereerste keer in aanraking met yoga. Dit gebeurde tijdens een repetitieavond bij mijn toenmalige toneelvereniging. Op die avond gingen we mediteren met als doel beter te kunnen ontspannen en te leren focussen op de ademhaling. In die periode, bijna dertig jaar geleden, was dat heel uniek. In het westen werd toen nog nauwelijks aan yoga gedaan. Die eerste sessie is me altijd bijgebleven.

Stress & burn-out te lijf met yoga

Jaren later, rond 2002, kwam ik voor de tweede keer in aanraking met yoga/meditatie. Ik was beland in een zware burn-out en kort gezegd: Yoga is een goede manier om uit je hoofd en in je lichaam te komen. Ik leerde goed te luisteren naar mijn lichaam, mijn grenzen opnieuw te bepalen en ‘verbinding’ te maken tussen geest en lichaam. Ook leerde ik mezelf goed te ontspannen want zowel bewust als onbewust ga je in stressvolle periodes je lichaam aanspannen. Dit kan tot lichamelijke klachten leiden.

Verbinding door yoga

Medio jaren 2000 woonde ik een aantal jaren in China. Ook daar kwam ik wederom in aanraking met yoga. Het was een bijzondere gewaarwording om in een groep met enorm lenige en acrobatische Chinese dames yoga te beoefenen. Zonder dat ik de taal beheerste, kon ik de yogalessen prima volgen en begrijpen. Het zorgde voor verbinding, niet alleen met mezelf maar ook met elkaar. En dat is juist waar yoga voor staat.

Behoefte aan verdieping

Terug in Nederland ben ik weer actief yogalessen gaan volgen. Op dat moment merkte ik dat ik iets miste. Ik wilde meer verdieping in mijn eigen yogabeoefening en besloot de vierjarige docentenopleiding voor Integrale Yoga bij Yogaschool De Toermalijn te volgen. Een kleinschalige yoga docentenopleiding waar – in kleine groepjes – docenten in opleiding een uniek traject van leren en werkervaring volgen. Niet alleen leer je vele yogahoudingen goed en verantwoord uit te voeren en te doceren, maar doordat de opleiding gebaseerd is op de klassieke yogafilosofie van Patanjali krijg je inzicht in alle aspecten van yoga. Niveau 1, 2 en 3 en de verdiepingsopleiding niveau 4 heb ik in 2020 afgerond. Daarnaast heb ik in 2018 de specialisatie Stoelyoga gevolgd.

Persoonlijk met aandacht

Persoonlijke aandacht vind ik heel belangrijk. Tijdens de les zal ik met iedereen contact maken en met mondelinge aanwijzingen helpen en ondersteunen in de houdingen. Ik gun het iedereen om te ontdekken welke persoonlijke uitwerking de les op hem of haar heeft en hoop dat ik een bijdrage kan leveren aan een bewuster en meer ontspannen manier van leven.

Blijven leren

Door het blijven volgen van diverse bijscholingen hoop ik mijn yoga en mijn lessen te blijven verdiepen en om mensen te inspireren hun eigen vorm van yoga in hun leven te integreren.