Ademhaling

Je adem en stemming zijn direct met elkaar verbonden. Wanneer je overstuur of verdrietig bent, houd je je adem eerder in. Wanneer je boos, in paniek of gestrest bent, is je adem snel, kort en oppervlakkig. Wanneer je ontspannen bent, is ook je adem rustig. Pranayama helpt jezelf tot rust brengen en te ontspannen.
Pranayama is een verzamelnaam voor verschillende ademhalingstechnieken. ‘Prana’ betekent vitale levensenergie en ‘ayama’ betekent het verlengen of onder controle houden van. Door pranayama te beoefenen, gebruik je je ademhaling om de stroom van prana te beïnvloeden. Je reguleert bewust je ademhaling om te voorkomen dat je emoties de overhand krijgen.

Brug tussen lichaam en geest

Pranayama wordt al van oudsher gebruikt bij yoga en is één van de belangrijkste aspecten binnen het beoefenen van Integrale Hatha Yoga. Pranayama wordt door de westerse beoefenaars van yoga vaak vergeten, terwijl de ademhaling ontzettend belangrijk is en centraal staat tijdens het beoefenen van yoga en in de yoga filosofie. Het heeft een hele grote impact op onze gezondheid en is de brug tussen lichaam en geest. Over het algemeen ligt de nadruk op de inademing, de uitademing en de pauzes daartussen. Je legt de nadruk bij de pranayama ademhaling op het verlengen en vasthouden van de ademhaling. In mijn lessen maak je kennis met verschillende ademhalingsoefeningen uit de yoga.